Eric en Ingrid Havik gaan de praktijk verlaten

Per 1 februari dit jaar gaan Eric en Ingrid Havik onze maatschap verlaten. Dat is niet uit weelde, gezondheidsredenen vormen helaas de aanleiding daartoe. Opgeven staat meestal niet in het vocabulaire van een veterinair. Maar als steeds vaker ‘de wâl it skip keart’, moet het verstand zegevieren. Net als Menno is Eric het afgelopen jaar al minder gaan werken, maar het biedt hem te weinig soelaas.Jarenlang was Eric een van de vaste aanspreekpunten op het spreekuur; net zoals Ingrid met de andere partners bij de balie. Na vijfentwintig jaar samenwerken vorm je een hecht team. Je kent elkaars sterke en minder sterke punten en je vult elkaar daarin juist aan. Het is bekend met welke handeling, cliënt of dier de één meer en de ander minder affiniteit heeft en dat vang je van elkaar op. Aan deze hechte samenwerking zal een eind komen. Dat vinden wij oprecht jammer. Maar het biedt ook nieuwe uitdagingen. Aan opvolging wordt namelijk naarstig gewerkt. Alle medewerkers van onze praktijk wensen Ingrid en Eric samen een hele goede tijd toe. We zullen ze missen! Meer lezen over de veranderingen in onze praktijk? Kijk op de site van de bistedokter.

 

Webshop Doc & Booff wordt VOOR MIJN DIER

Twee jaar geleden werd er een veterinair verantwoorde webshop genaamd Doc & Booff gelanceerd. Deze webshop was erg populair en voorzag duidelijk in een behoefte. Helaas dekte de naam niet geheel de lading. Vanaf 1 januari dit jaar wordt daarom een betere opvolger gelanceerd: VOOR MIJN DIER. Onder dezelfde voorwaarden en met volle overtuiging willen wij deze site bij onze klanten aanbevelen. Meer weten? Klik op onderstaande afbeelding!Een webshop waar je nog steeds alles kunt vinden voor de gezondheid van jouw dier, met nu nog meer advies van dierenartsen en -assistenten.

Wat kan jij nog meer verwachten van VoorMijnDier?

  • Een uitgebreider assortiment dieetvoer met kortere levertijden;
  • Verantwoorde en veilige producten;
  • Een nieuwe en deskundige uitstraling;
  • Een betere zoekfunctie;
  • Een gebruiksvriendelijker website, ook op mobiel en tablet.

Heb je vragen over de nieuwe webshop? Mail dan gerust naar contact@voormijndier.nl of bel de klantenservice van de webshop op 088-0321800.

Vuurwerkangst

Het einde van 2017 nadert alweer met rasse schreden. Omdat de jaarwisseling meestal met veel geknal gepaard gaat, breekt er voor veel huisdieren een angstaanjagende periode aan. Terwijl het voor ons juist zulke gezellige, knusse en feestelijke dagen zijn, verdwijnt de hond onder het bed of kruipt de kat in de bureaula. De dieren zitten ineengedoken, gedragen zich onderdanig, durven niet meer naar buiten of worden plots onzindelijk. Nog erger wordt het als ze radeloos of paniekerig worden en niet meer aanspreekbaar zijn…

De belangrijkste reden waarom honden zo angstig zijn is dat ze van hun bazen hebben begrepen dat vuurwerk eng is. Ze worden getroost of er wordt steeds op ze gelet als ze schrikken. Zo leren ze dat het heel terecht is dat ze bang zijn, want ze worden voor hun angst met aandacht beloond. Soms wordt hun gedrag van kwaad tot erger en worden ze ook bang voor onweer, luchtballonnen, helikopters en noem maar op.

Als er dus iets moet veranderen, is het wel het gedrag van de eigenaar als de hond schrikt. Het beste is het om de hond helemaal te negeren en gewoon door te gaan met waar u mee bezig was. Dit valt niet mee en lost het probleem niet op korte termijn op, maar het is wel verstandig om daarmee te beginnen en om alle huisgenoten hierin te betrekken. Nog beter is het door te trachten de angst van honden om te buigen in een prettige associatie. Dat kan door hem iets lekkers te geven als er buiten een knal klinkt. Op die manier kun je hem leren een heel maaltje bijeen te sprokkelen: ‘Hé baas, hoorde ik het goed? Kreeg ik niet een brokje?’ En dat hoeft niet uitsluitend met eten, het belonen kan ook met een spelletje dat ie leuk vindt.

Medicatie rond oudjaarsavond is ook een mogelijkheid voor hond en kat, maar uiteindelijk is uw huisdier het gelukkigst als het u lukt hem zijn angst af te leren. Angst wegtrainen is niet eenvoudig en het kost tijd. Daarom is het belangrijk om op tijd te beginnen en de training zorgvuldig op te bouwen.

Overleg met uw dierenarts of daarnaast medicatie nodig is voor uw dier. Rustiger kunnen we de jaarwisseling niet maken, een beetje gezonder hopelijk wel. Laat deze gedachte de leidraad zijn voor een voorspoedig 2016 voor mens én dier! Meer tips? Kijk verder op de site van de bistedokter.

 

Volle bak bij Puppyparty

Afgelopen dinsdag 26 september was er weer een puppyparty bij ons op de praktijk. Maar liefst zeven jonge honden waren aanwezig met hun baasjes. Na een kennismakingsrondje deed Lia een uitgebreide uitleg over hoe je het beste je hond kunt handelen in de wacht- en spreekkamer. Daarnaast gaf ze vele tips in het kader van opvoeding en training. Vervolgens maakten we een rondje door de praktijk, op de weegschaal en op de behandeltafel. Onze interim ‘assistente’ Nova uit Aldeboarn hielp ons daarbij.

        

Na afloop gingen de pups naar huis met een ‘surprise’. Een volledige impressie? Klik dan hier! 

Pas op met voeren!

Vorige maand stierf er een hond door het eten van een stuk Peijnenburg koek. Koek? Je leest het goed, ja. Het gaat hier niet zozeer om het merk, want het had net zo goed een ‘Snelle Jelle’ kunnen zijn van bijvoorbeeld Ketellapper. En dan niet de gewone kruidkoek, maar de ‘suikervrije’, de ‘Zero’ of de 0%. Xylitol zit daar in. Daar kan een hond of kat niet tegen. In tegenstalling tot bij ons mensen wekt deze zoetstof bij sommige diersoorten juist een verhoging van de insulinespiegel op, waardoor het bloedsuiker onder de norm daalt. Hierdoor ontstaat een flauwte met sterfte als gevolg, als er niet op tijd wordt ingegrepen. Lees verder…

Veel jonge pups over de vloer!

De afgelopen week waren er zelfs twee puppyparty’s, zoveel jonge honden komen er momenteel over de praktijkvloer! De baasjes kregen weer heel veel informatie te verwerken en de pups konden ervaren dat het ook best leuk is op onze praktijk. In ieder geval werden er geen prikjes uitgedeeld. Wel een speeltje na afloop, uiteraard.

Hernieuwde kennismaking

Vanaf juli is een nieuwe collega het team van de Dierenartsenpraktijk Reduzum-Grou komen versterken. Lise Uil – van der Burg is eigenlijk een ‘oude bekende’. Ze heeft ons namelijk al eerder in de vakanties geholpen met de spreekuren in de gezelschapsdieren en de daaruit voortvloeiende operaties. Dat zal ook nu haar voornaamste werkterrein worden. Lise is geboren en getogen in Fryslân en de echtgenote van Kees, die al langer werkzaam is in onze praktijk. Ze wonen tegenwoordig in Jirnsum op de boerderij aan de ijsbaan en hebben samen net gezinsuitbreiding gekregen. Huub heet de jonge telg op ‘UilenBurg’. Hij zal opgroeien op een plek die nu al op een kinderboerderij lijkt. Er scharrelt van alles rond; er wordt gekraaid, gemiauwd, geknord, geblaat, geloeid en gehinnikt. En alles heeft een naam. Zo worden de varkens Mac & Donald genoemd en het paard van Lise heet ‘Pavje’, naar de wereldberoemde Italiaanse tenor Pavarotti.

Paarden genieten ook warme belangstelling van Lise; ze is vijf jaar geleden nota bene afgestudeerd als ‘paardenarts’. Als de gelegenheid zich voordoet zal ze zich ook zeker over de edele viervoeters ontfermen. Niet alleen bij gezondheidsproblemen, denk bijvoorbeeld ook aan vruchtbaarheidsbegeleiding en gebitsbehandelingen.

Lise heeft de afgelopen jaren op diverse plaatsen in de drie noordelijke provincies gepraktiseerd. Voornamelijk gezelschapsdieren en paarden onder haar hoede genomen. Ze hoopt in Grou haar stek te vinden en kijkt ernaar uit een goede band op te bouwen met de klanten van onze praktijk. Ons team heeft er alle vertrouwen in dat ze daarin zal slagen. We wensen haar erg veel succes met het gezond houden en het beter maken van alle dieren die haar worden toevertrouwd!

 

Juni: Maand van het chippen

De hele maand juni is de ‘Maand van het chippen’. Tijdens deze maand wordt extra aandacht besteed aan het chippen en, minstens zo belangrijk, registreren van uw huisdier. Juist in de vakantieperiode raken veel huisdieren zoek. Huisdieren die mee gaan op vakantie verdwalen eerder in een nieuwe omgeving. Een huisdier dat thuisblijft of bij een oppas wordt achtergelaten kan ook nog wel eens weglopen omdat de situatie vreemd is of omdat de oppas niet zo goed bekend is met het dier. Een dier dat gechipt is én bij een databank geregistreerd staat, kan gemakkelijk met zijn baasje herenigd worden. Zonder chip kan het dier niet geïdentificeerd worden en zonder registratie bij een databank zijn de adresgegevens van de eigenaar niet bekend.

Om het chippen te bevorderen hebben we in de hele maand juni een aanbieding. Tijdens een consult of gelijk met een operatie plaatsen we een chip voor 20 euro. In tegenstelling tot veel andere praktijken zorgen wij meteen ook voor een juiste registratie van uw dier. Dat is namelijk minstens zo belangrijk als het chippen zelf!

Tarieven iets gewijzigd per april 2017

De afgelopen drie jaar is het consulttarief van onze praktijk nooit verhoogd. Maar in april van 2017 hebben we moeten besluiten het consult iets duurder te maken in verband met een toename van diverse onkosten. Consulten buiten de reguliere spreekuren zijn ook wat duurder geworden.

De prijzen van de meeste medicijnen, dieetvoeding en entingen waren per januari al aangepast, aangezien de inkoopprijzen daarvan navenant zijn gestegen.

Verreweg de meeste klanten rekenen meteen na een consult af. Dat stellen wij erg op prijs. Indien u niet contant kunt betalen of pinnen, kunt u een nota meekrijgen. Aangezien dit extra werkzaamheden in de boekhouding met zich meebrengt, zijn we genoodzaakt op een nota €8.50 administratie kosten in rekening te brengen. We gaan ervan uit dat u hiervoor begrip heeft.

Alle tarieven op een rijtje                                                               logo

Puppyparty met dierenarts Thijs

Afgelopen week was er weer een puppyparty. Lia liet een viertal pups en hun baasjes ervaren hoe je op een positieve manier bij de dierenarts op bezoek kunt gaan. Dierenarts Thijs assisteerde deze keer daarbij. Samen zorgde dit duo ervoor dat het voor Skip, Fleur, Boyka en (het) Beest een echt ‘feestje’ werd! En voor de baasjes niet minder…

Puppyparty 7 april 2017 027                                   Puppyparty 7 april 2017 024

Puppyparty 7 april 2017 036                                   Puppyparty 7 april 2017 049

Puppyparty 7 april 2017 057                                    Puppyparty 7 april 2017 055

Puppyparty 7 april 2017 039