Op Afspraak

Het jaar is alweer een maand oud, maar het is nooit te laat om goede voornemens te ventileren. Eén van onze voornemens is om het spreekuur beter te spreiden. Nu is het vaak heel druk en soms erg rustig op het open spreekuur. Dat kan beter. Maar dat kan alleen als wij voortaan op volgorde gaan plannen. Zo kunnen we elke patiënt nog beter alle aandacht geven die wenselijk is. Het is de bedoeling dat alle open spreekuren vanaf 1 april komen te vervallen en dat wij uitsluitend op afspraak gaan werken. Dat geeft meer rust in de wachtkamer en minder stress voor onze patiënten én hun baasjes.

Het is een extra handeling om eerst even de telefoon te pakken, maar het moet voor zowel jouw planning als de onze een grote verbetering opleveren. Voor de jaarlijkse controle, vaccinaties en kleine mankementen zal het mogelijk worden gemaakt om via onze vernieuwde site online een afspraak te maken. Voor grotere problemen is het beter om telefonisch een tijd in te plannen. In principe is er de mogelijkheid om tussen 8.30 en 18.00 uur af te spreken, we zijn dus flexibeler en minder aan bepaalde tijden gebonden. Deze ommekeer zal voor een ieder even wennen zijn, maar wij zijn ervan overtuigd dat het na verloop van tijd voor iedereen én onze patiënten een uitkomst zal zijn. Dus: vanaf 1 april uitsluitend op afspraak. En dat is geen grap!

Tarieven aangepast

Per 1 januari 2019 zijn de prijzen van alle medicijnen omhoog gegaan. Niet alleen zijn van de meeste medicijnen de inkoopprijzen gestegen; het BTW percentage is bovendien van 6% naar 9% verhoogd. Mede daardoor zijn ook de vaccinatietarieven iets gestegen. Alle consultprijzen hebben we gelijk gehouden.

Verreweg de meeste klanten rekenen meteen na een consult af. Dat stellen wij erg op prijs. Indien u niet contant kunt betalen of pinnen, kunnen we u een nota verstrekken of mailen. Aangezien dit extra werkzaamheden in de boekhouding met zich meebrengt, zijn we genoodzaakt op een nota €8.50 administratie kosten in rekening te brengen. We gaan ervan uit dat u hiervoor begrip heeft.

Goede voornemens!

We hopen dat alle huisdieren en hun baasjes een goede jaarwisseling hebben doorgemaakt en wensen een ieder een gelukkig en bovenal gezond 2019 toe! Wij zullen ons uiterste best blijven doen om alle geliefde dieren gezond te houden of beter te maken.

Iedereen heeft meestal goede voornemens voor het nieuwe jaar en daar willen wij in onze praktijk niet voor onder doen. Zo is het de bedoeling dat wij vanaf 1 april de open spreekuren gaan inruilen voor consulten op afspraak. Wij hopen onze (nieuwe!) site ruim voor die tijd daarvoor zodanig te hebben ingericht dat de eenvoudige zaken on line bij ons afgesproken kunnen worden. Voor uitgebreidere consulten voor bijvoorbeeld bloedonderzoek, het maken van röntgenfoto’s en met name bij zieke dieren is het verstandiger telefonisch of bij de balie een afspraak te maken. Zo hopen wij dat de wachttijden voor alle baasjes en hun dieren danig kunnen worden beperkt en dat consulten nog beter tot hun recht zullen komen.

Blijf ons volgen in de regionale media, op Facebook en op deze site voor alle nieuwe ontwikkelingen!

Vuurwerkangst

Het einde van 2018 nadert alweer met rasse schreden. Omdat de jaarwisseling meestal met veel geknal gepaard gaat, breekt er voor veel huisdieren een angstaanjagende periode aan. Terwijl het voor ons juist zulke gezellige, knusse en feestelijke dagen zijn, verdwijnt de hond onder het bed of kruipt de kat in de bureaula. De dieren zitten ineengedoken, gedragen zich onderdanig, durven niet meer naar buiten of worden plots onzindelijk. Nog erger wordt het als ze radeloos of paniekerig worden en niet meer aanspreekbaar zijn…

De belangrijkste reden waarom honden zo angstig zijn is dat ze van hun bazen hebben begrepen dat vuurwerk eng is. Ze worden getroost of er wordt steeds op ze gelet als ze schrikken. Zo leren ze dat het heel terecht is dat ze bang zijn, want ze worden voor hun angst met aandacht beloond. Soms wordt hun gedrag van kwaad tot erger en worden ze ook bang voor onweer, luchtballonnen, helikopters en noem maar op.

Als er dus iets moet veranderen, is het wel het gedrag van de eigenaar als de hond schrikt. Het beste is het om de hond helemaal te negeren en gewoon door te gaan met waar u mee bezig was. Dit valt niet mee en lost het probleem niet op korte termijn op, maar het is wel verstandig om daarmee te beginnen en om alle huisgenoten hierin te betrekken. Nog beter is het door te trachten de angst van honden om te buigen in een prettige associatie. Dat kan door hem iets lekkers te geven als er buiten een knal klinkt. Op die manier kun je hem leren een heel maaltje bijeen te sprokkelen: ‘Hé baas, hoorde ik het goed? Kreeg ik niet een brokje?’ En dat hoeft niet uitsluitend met eten, het belonen kan ook met een spelletje dat ie leuk vindt.

Medicatie rond oudjaarsavond is ook een mogelijkheid voor hond en kat, maar uiteindelijk is uw huisdier het gelukkigst als het u lukt hem zijn angst af te leren. Angst wegtrainen is niet eenvoudig en het kost tijd. Daarom is het belangrijk om op tijd te beginnen en de training zorgvuldig op te bouwen.

Overleg met uw dierenarts of daarnaast medicatie nodig is voor uw dier. Rustiger kunnen we de jaarwisseling niet maken, een beetje gezonder hopelijk wel. Laat deze gedachte de leidraad zijn voor een voorspoedig 2016 voor mens én dier! Meer tips? Kijk verder op de site van de bistedokter.

 

Nieuwe gezelschapsdierenarts in ons team!

Vanaf september is Anneke de Vries – Huizinga werkzaam bij ons in de praktijk als gezelschapsdierenarts. Ze woont met haar gezin met drie jongens, en haar man die ook dierenarts is, in Oranjewoud. Met haar bijna twintig jaar ervaring was Anneke aan een nieuwe uitdaging toe. Wij zijn bijzonder verheugd dat zij die uitdaging aan wil gaan in Grou! Anneke zal twee dagen in de week werkzaam zijn op onze praktijk en ze wil graag kennismaken met alle dieren en hun eigenaren die bij ons over de vloer komen. Wij hebben er alle vertrouwen in dat de expertise van Anneke van toegevoegde waarde zal zijn om uw huisdier gezond te houden of beter te maken!

Huisdier vakantiechecklist

De zomervakanties zijn weer in aantocht. Reizen huisdieren mee of gaan ze in pension? Waar moet je dan overal aan denken? Hiervoor hebben we een checklist ontwikkeld. Belangrijk daarbij is om tijdig tevoren treffende maatregelen te nemen. Bijvoorbeeld de hondsdolheid-enting moet minimaal 3 weken voor vertrek naar het buitenland worden toegediend. Neem de tijd om rustig de checklist even te bekijken, zodat ongerief en teleurstellingen worden voorkomen.

Invoereisenlink LICG

 

Onze praktijk nu ook op Facebook!

Sinds januari van dit jaar kun je ons ook op Facebook vinden. Actuele zaken en bijzondere patiënten komen daarop voor het voetlicht.  Kijk voor de aardigheid zelf maar eens!

Nieuwe dierenarts in het team!

Vanaf vandaag is Lyda de Vos bij ons werkzaam als dierenarts. Lyda is in september 2016 afgestudeerd en heeft eerst een tijd in Drenthe gewerkt. Lyda wil zich graag als allround dierenarts profileren. Deze Friese boerendochter zal zich op het spreekuur met toewijding over de gezelschapsdieren ontfermen, maar net zo lief zal ze de boer op gaan om zich tussen het grootvee te bewegen.

Wij hebben er vertrouwen in dat Lyda met volle overtuiging er zal zijn voor al de dieren die haar worden toevertrouwd.

Afscheid Eric & Ingrid Havik

Vanmiddag is er afscheid genomen van Eric en Ingrid Havik in ‘De Trilker’ in Poppenwier. Op 1 februari zijn onze collega en zijn vrouw geheel gestopt met werken en hebben we met het team afscheid genomen onder het genot van een uitgebreid diner in Grou. Vandaag werden de veehouders in de gelegenheid gesteld het paar de hand te drukken. Het was even druk in Poppenwier. Het is ook geen sinecure als je ruim 25 jaar de boer en boerin met raad en daad hebt bijgestaan. Er is een groot portret van een koe aangeboden dat is samengesteld uit honderden foto’s die de veehouders hadden ingestuurd van hun boerderij of met Eric in actie erop. Gelukkig hoeven Eric en Ingrid niet alle portretjes met de loep te blijven bekijken, want een fotoboek met prenten op ware grootte volgt nog.

We hopen dat Ingrid & Eric nog een hele lange tijd samen is gegund om met genoegen van hun pensioen te genieten.

Een nieuw gezicht

Eric en Ingrid Havik gaan op 1 februari definitief de praktijk verlaten. Maar onze praktijk draait door! We hebben naarstig gezocht naar opvolging. Voorlopig komt Laura van Leeuwen zo nu en dan onze gelederen versterken. Laura is in 2013 afgestudeerd als ‘gezelschapsdierenarts’ en als waarnemend dierenarts gevestigd op Terschelling. Daar heeft ze samen met haar vriend een begrazingsbedrijf met een grote kudde Swifterschapen op de waddendijken en Hereford runderen op de Boschplaat.

Na haar afstuderen aan de Universiteit Utrecht is Laura aan het werk geweest bij uiteenlopende praktijken. Na twee jaar riep het avontuur en is ze naar het buitenland vertrokken en uiteindelijk in Nieuw Zeeland beland, waar ze een enorme ervaring heeft opgedaan in een grote praktijk. De afwisseling van het werken bij verschillende praktijken bevalt haar, maar is niet makkelijk als je op Terschelling woont. Grou is voor haar goed te bereizen met de snelle en goede dienstregelingen van de bekende rederij.

Laura voelt zich thuis in de spreekkamer en geniet van het contact met mens en dier. Ze haalt veel voldoening uit het begeleiden van dieren. De ‘oudjes’ hebben daarbij een speciaal plekje in haar hart om ze een zo lang en gezond mogelijk leven te bieden. Honden- of kattenmens? Uiteraard beide, met een lichte voorkeur voor de kat met haar eigenwijsheden en ziektebeelden.
Wij zijn ervan overtuigd met Laura een enthousiaste en bijzondere collega in huis te hebben gehaald die ons voorlopig uitstekend kan bijstaan. In april moeten de schapen lammeren, dan heeft ze het druk op ‘Skylge’, maar daarna is ze opnieuw beschikbaar. Houd deze rubriek in de gaten want binnenkort presenteren wij alweer een nieuwe collega!