Week van het Huisdier 2013 van 18 t/m 26 mei

Preventie: voorkomen is beter dan genezen!

Week van het huisdier 2013

 

Dit jaar staat de Week van het Huisdier in het teken van Preventie.  Veel problemen bij huisdieren zijn te voorkomen door vooruit te denken en goede, preventieve maatregelen te nemen. Dat is beter dan achteraf problemen te moeten oplossen: het is effectiever, beter voor je portemonnee en vooral veel beter voor de gezondheid en het welzijn van je huisdier.

Zo kun je door je dier te laten vaccineren al heel wat narigheid voorkomen. Er zijn natuurlijk de bekende vaccinaties voor honden (ziekte van Weil) en katten (katten- en niesziekte). Maar vaccinatie is ook belangrijk voor je konijn, namelijk tegen myxomatose en VHD, en soms ook voor vogels of andere dieren. Het bestrijden van parasieten, zoals wormen, vlooien en teken, is ook belangrijk voor de gezondheid van je huisdier. Die beestjes zijn niet alleen heel vervelend voor je huisdier omdat ze bijvoorbeeld bloed zuigen en soms allergie kunnen opwekken, maar ook omdat ze ziekten kunnen overbrengen.

Bij vaccinatie en parasietenbestrijding, maar ook bij andere gevallen waarin je huisdier medicijnen krijgt, is het heel belangrijk dat je je houdt aan de voorschriften. Een goede dosering en lang genoeg doorgaan bijvoorbeeld. Dat noemen we therapietrouw. Als je de aanwijzingen niet goed opvolgt, heb je kans dat het middel niet goed werkt of juist resistentie in de hand werkt. Bijvoorbeeld dat bacteriën ongevoelig voor een antibioticum worden.

Het voorkomen van problemen betekent ook: ervoor zorgen dat je dier geen ongewenste nakomelingen kan krijgen. Er zitten al te veel dieren in het asiel! Vooral bij katten is castratie erg belangrijk: die komen immers vaak buiten zonder toezicht. Maar ook voor honden kan soms om medische redenen castratie een goed idee zijn.

Goede voeding is de basis voor een gezond huisdier. Maar er zijn zoveel verschillende soorten voer, vooral voor de hond en kat. Waar moet goed honden- of kattenvoer eigenlijk aan voldoen? En hoeveel moet een hond of kat daarvan krijgen? En voorkom dat je dier te dik wordt, want overgewicht is voor huisdieren net zo ongezond als voor mensen! Overleg met uw dierenarts.

Lang niet alle voedingsmiddelen zijn trouwens voor huisdieren even gezond als voor ons. Wist je dat avocado giftig is voor vogels? En dat honden en katten echt geen chocola mogen hebben? Houd ze uit de buurt van je huisdier. Dat geldt natuurlijk ook voor giftige planten en allerlei chemische middelen. Vergiftiging  kun je voorkomen, als je weet waar je op moet letten!

Er zijn dus heel veel manieren om te voorkomen dat jouw huisdier ziek wordt. Zo veel, dat het soms moeilijk is om overal aan te denken. Daarom zijn er voor een aantal dieren in aparte documenten op een rijtje gezet welke aandachtspunten belangrijk zijn om je huisdier gezond te houden. Op de site van het licg (Landelijk Informatiecentrum voor Gezelschapsdieren) zijn deze documenten te vinden. Kijk daar gerust eens verder want er is nog veel meer informatie over gezondheid en welzijn van deze en vele andere diersoorten te vinden.

Ook op de speciale Week van het Huisdier Puzzelposter vind je, behalve uitdagende dierenpuzzels, allerlei weetjes over preventie en goed zorgen voor je huisdier.  Tijdens de Week van het Huisdier is die ook bij ons aan de balie verkrijgbaar, zolang de voorraad strekt!

Dit bericht is geplaatst in NIEUWS. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.